гр. София, ул. Кожух Планина 15 Пон - Пет 09:00-19:00 0896 844 265

Естадент груп Лозанов

Лечение на заболявания на пародонта

Заболяванията на пародонта са възпаления, които засягат тъканите и костта, оказващи опора на зъба. Здравият венец обхваща зъба като маншет. Когато някой има заболяване на пародонта, венецът се отдръпва от зъба. Със задълбочаване на процеса тъканите и костта около зъба се разрушават. След време зъбът може да падне или да се наложи да бъде изваден. Лечението на тези заболявания в ранен етап ще ви помогне да запазите зъбите си.
Но загубата на зъбите не е единствения проблем съпътстващ пародонталните заболявания. Доказана е връзката между бактериите, и продуктите получени при техния метаболизъм с редица системни заболявания, като сърдечно-съдови, на дихателната система, диабет.

КАК ДА ЗНАМ ДАЛИ ИМАМ ПАРОДОНТАЛНО ЗАБОЛЯВАНЕ?

Много трудно е сами, без професионално диагностициране да разберете че е налице инфекция в тъканите около зъбите ви. Може да имате заболяване без наличие на специфични симптоми. Затова редовните визити в денталния кабинет и цялостното пародонтално изследване, което правим при посещенията ви, са от голяма важност.
Няколко предупредителни знаци могат да сигнализират за наличие на проблем с пародонталните тъкани, като при забелязване на някои от тях е необходимо да ни потърсите в най-кратък срок:

  • Кървене при четкане на зъбите
  • Червени, подути и чувствителни венци
  • Венец, който се е отдръпнал от зъба
  • Наличие на лош дъх в устата
  • Гной между венеца и зъба
  • Нестабилни, подвижни зъби
  • Усещате промяна в позицията на зъбите, когато захапете

Причина?

Пародонталните заболявания се причиняват от зъбната плака, която се формира околко шийките на зъбите и е в контакт с венеца. Тя съдържа бактерии, които обрузават токсини, и ако зъбите не се почистват добре, тези токсини възпаляват венеца.
Възпалените венци се отдръпват от зъба и се формира пространства, наречени джобове. В тях се натрупва плака, т.к. те не могат да се почистят с четкане, което задълбочава проблема. Ако не потъристе стоматологично лечение в този етап, състояние може да се влоши и да доведе до необратима деструкция на костта около зъба.

На определени места в устаната кухина, както и при възпалени венци, плаката може да втвърди и да се образува зъбен камък. Той е допълнителен фактор за задържането и трудното почистване на зъбната плака, а следователно и за прогресията на пародонталното заболяване.
Зъбният камък и плаката в пародонталните джобове могат да бъдат почистени само в денталния кабинет.

КАК СЕ РАЗВИВАТ ЗАБОЛЯВАНИЯТА?

Гингивитът е първоначалното заболяване, което засяга само венеца около зъбите. Той се харектиризира с кървене при четкане, зачервяване и подуване на венеца. Състоянието е обратимо и се здравето се възстановява с професионално почистване от дентален лекар, редовно миене на зъбите с четка паста, ползване на конци за зъби.
Ако не се лекува обаче, то прогресира до пародонтит.

Пародонтитът води до невъзвратима деструкция на всички тъкани обграждащи зъба. Лечението в ранните етапи помага значително и спира процеса. При по напреднали състояния, се изискват сложни манипулации за предпазване от загуба на зъба.

Ако планирате редовни дентални прегледи, ние проверяваме винаги за проблеми с венците. По този начин можем да хванем заболяването преди венеца и костта да са сериозно увредени. Ако се оставят без лечение, пародонталните заболявания се влошават значително с времето.

ЛЕЧЕНИЕ

Лечебните методи зависият от тежестта на заболяването. Ако то е диагностицирано в ранен етап, когато е гингивит, т.е. само венецът е засегнат, е необходимо професионално почистване и ще ви дадем инструкции за правилна орална хигиена, което ще бъде достатъчно за възстановяване на първоначалното състояние.
При пародонтит е наложително по-продължително почистване, чести визити за отстраняване на плака, зъбен камък и увредени зъбни структури. По този начин се създава гладка и твърда повърхност, изчистена и непозволяваща образуване им за определено време. Много важно е да спазвате периода на отделните визити за поддържане на пародонталното ви здраве, както и да добра орална хигиена за избягване на възобновяване на заболяването
При тежки пародонтални заболявания, взависимост от различни фактори, се налага да се извършат хирургични процедури, с които се цели възстановяване на тъкани и запазване на зъба.

Високото качество на зъболечението и ниските цени на стоматологичните услуги карат все повече хора, които работят или постоянно живеят в чужбина, да лекуват зъбите си в България. Съчетанието на прекарването на приятна вакнция в България и грижа за здравето на зъбите е отлично решение за много хора! За целта можем да предложим при запознаване с даден зъбен статус, определяне на необходимата стоматологична помощ, да бъде определен оптимален график за лечение, съобразен с личните нужди, възможности и ангажименти.