гр. София, ул. Кожух Планина 15 Пон - Пет 09:00-19:00 0896 844 265

Естадент груп Лозанов

Консервативно зъболечение

Лечение и превенция на кариеси

Зъбният кариес е процес, който уврежда и разрушава зъба. Зъбът е съставен от твърд външен слой- емайл, междинен по-мек слой- дентин, и вътрешен слой –живата тъкан(пулпа). Колкото по-голямо количество тъкани са засегнати, толкова по-лошо е увреждането.

Причина за лечение ? Ако кариесът не се лекува ще доведе първо до болка, след това до разпространение на инфекцията и разрушаване на целия зъб, загуба на зъб и нарушено самочувствие. Хората с болки в зъбите често не могат да се хранят и спят нормално, пропускат работа или училище. Разпространие на инфекцията извън зъба води до възникване на абсцес, изразяващ се с подуване, силна болка, нарушено общо състояние.
Много по-просто е да се предотврати развитието на зъбния кариес или да се излекува в ранен етап отколкото да се третират понякога тежките последствия.

Причина за развитието на кариес е плаката, здраво прилепнала към зъба. Тя съдържа бактерии, които превръщат захарите от храните и напитките в киселини, разрушаващи зъбния емайл.
Както виждате основен начин за предпазване от зъбен кариес е регулярно механично премахване на бактериите- миене на зъбите два пъти дневно, и намаляване количеството и честотата на храните и напитките, съдържащи захари.
С редовни визити в денталния кабинет за поддържане на оралното здраве, ще следим за най-ранните промени и лечението ще бъде в начален етап, без риск от усложнение.

Имам ли кариес? Симптомите на зъбен кариес могат да включват поява на петна по зъбите, лош дъх, усещате загуба на зъбни структури. Може да имате чувствителност и болка при топло или студено, при хранене.

Лечението на кариеса зависи от етапа, в когото е открит. Ранно откриване, когато емайлът е засегнат, но не е разрушен позволява използване на средства възстановяващи минерала. Ако има увреждане със загуба на структури се нуждаете от пломба. При големи кариеси се налага изработване на индиректни възстановявания – инлеи, онлеи или овърлеи, коронки, а при засягане на пулпата е необходимо ендодонтско лечение.

Високото качество на зъболечението и ниските цени на стоматологичните услуги карат все повече хора, които работят или постоянно живеят в чужбина, да лекуват зъбите си в България. Съчетанието на прекарването на приятна вакнция в България и грижа за здравето на зъбите е отлично решение за много хора! За целта можем да предложим при запознаване с даден зъбен статус, определяне на необходимата стоматологична помощ, да бъде определен оптимален график за лечение, съобразен с личните нужди, възможности и ангажименти.